Gratis verzending voor bestellingen boven 100,- euro in heel Europa

Zoeken

Cruelty free tassen: een keuze die verder gaat dan mode

Veganistisch, wreedheidvrij, dierproefvrij. Er zijn veel keurmerken, maar het basisidee is altijd hetzelfde: veel van de goederen die we kopen worden geproduceerd met onnodig lijden voor dieren en steeds meer mensen kiezen ervoor om nee te zeggen tegen deze productiemethoden. Het gaat niet alleen om voedselkeuzes, het gaat erom je consumptiegedrag te veranderen en je meer bewust te worden van onze aankopen. Het onderwerp is natuurlijk enorm, maar hier richten we ons op één product in het bijzonder: leer van dierlijke oorsprong.

Wat zit er achter de productie van leer?

Tenzij je ervoor hebt gekozen om een veganistisch dieet te volgen, heb je waarschijnlijk nooit al te veel aandacht besteed aan de oorsprong van de leren kleding. Velen geloven dat leer het afvalproduct van de vleesindustrie is en dat de dieren die gebruikt worden om het te produceren nog steeds voor de slacht bestemd zijn.

Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw is de huid van dieren in feite het "economisch belangrijkste bijproduct" van de intensieve vee-industrie: voor de boeren is leer een enorme winst, geen afvalproduct, en het succes van slachthuizen en zuivelbedrijven is nauw verbonden met de verkoop van huiden. Bovendien worden sommige diersoorten uitsluitend en alleen voor hun huid bejaagd en gedood: hiertoe behoren kangoeroes, reptielen, vogels en, vooral in China, zelfs honden en katten. Het probleem wordt echter nog dramatischer als we kijken naar de barbaarse methoden waarmee deze dieren worden gedood en gevild.

Ten slotte worden bij het looien van leer chemicaliën gebruikt die bijzonder schadelijk zijn voor het milieu.

Maar zijn er goede alternatieven voor leer?

Het antwoord is ja. Hoewel algemeen wordt aangenomen dat deze niet zo duurzaam en resistent zijn. Dankzij moderne productietechnieken heeft nepleer in werkelijkheid nu alle troeven in handen om met echt leer te concurreren: het garandeert een vergelijkbare weerstand, is lichter, even luchtdoorlatend en kan gemakkelijk met Marseille-zeep of reinigingsmelk worden gereinigd. Zonder te vergeten dat de productiecyclus ervan een veel lagere milieu-impact heeft dan die van leder.

De keuze van Paul Meccanico

Paul Meccanico tassen en riemen worden uitsluitend geproduceerd met wreedheidvrije materialen zoals imitatieleer en vrachtwagenzeil, bovendien worden voor de productie artisanale ateliers gebruikt in een straal van dertig kilometer van ons creatieve hoofdkwartier, waardoor de impact van het transport op het milieu tot een minimum wordt beperkt.

En wat denk jij? Bent u er nog steeds van overtuigd dat leder de beste keuze is?

Laat een reactie achter (alle velden zijn verplicht)

Reacties worden eerst goedgekeurd voordat ze verschijnen.

Zoeken

Comunemente cercato